Pages Menu
Categories Menu
Találkozási pontok a balatoni fejlesztésekben

Találkozási pontok a balatoni fejlesztésekben

Print Friendly

Számos innovatív kezdeményezés bemutatására  került sor a Balatoni Bringkakörút megvalósíthatósági tanulmányát és a kapcsolódó fejlesztéseket ismertető workshopon. A kiemelkedő érdeklődés övezte tanácskozást a keszthelyi Balatoni Múzeumban október 21-én rendezte meg a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ. A rendezvény programja itt tekinthető meg.

WS3 V1 - 04

Berencsi Miklós osztályvezető a kerékpáros infrastruktúra kialakításnak majdani, ajánlott ütemezéséről is beszélt

Berencsi Miklós, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ munkatársa előadásában összefoglalta a kerékpáros projekt főbb céljait, a megvalósítás főbb elemeit, kitérve a már elkészült és még tendereztetés előtt álló projektelemekre. Ismertette az egyes kiemelt útvonalakról eddig elkészült megvalósíthatósági tanulmányok főbb megállapításait, kiemelve az útvonalakra vonatkozó cselekvési tervből azt, hogy a beruházás megvalósítása esetén milyen szempontok szerint ajánlott ütemezni kerékpáros infrastruktúra kialakítását.

WS3 V1 - 08

A fejlesztési javaslat a felújítás, átépítés mellett 35 km új nyomvonal kialakítását irányozza elő
– mondta el Mihálffy Krisztina, fejlesztő mérnök

A Balatoni Bringakör elkészült Megvalósíthatósági Tanulmányát (MT) Mihálffy Krisztina fejlesztési mérnök mutatta be. Az előadó kiemelte, hogy tervezés során három megye, 43 települése érintett a projektben, amely egy már meglevő beruházás komplex fejlesztését irányozza elő. Az MT fejlesztési javaslata a meglevő infrastruktúra felújítása, átépítése mellett 35 km új nyomvonal kialakítását irányozza elő. A tervezők a Bringakörön túl a Kis-Balaton és Hévíz bekötésére is javaslatot tettek tanulmányukban. Emellett pedig kiépített B+R csatlakozások, pihenőhelyek, egységes – a részletes tájékoztatásra is kiterjedő – táblázás, illetve forgalomszámláló berendezések elhelyezése is a terv szerves részévét képezi.

WS3 V1 - 11

Fekete-Páris Judit ügyvezető kezdeményezte a„Balatoni Kerékpáros Szakmai Virtuális Műhely” megalakítását

Arról, hogy miképpen kapcsolódik a kerékpározás – és a megvalósítani tervezett EU-s projekt –, a Balatoni Fejlesztési Régió elképzeléseihez, Fekete-Páris Judit, a Balatoni Integrációs Kft. ügyvezetője tartott prezentációt „Kerékpározás a Balatoni Fejlesztési Régió elképzeléseiben” címmel. Elhangzott, hogy a Balatoni Fejlesztési Tanács a kerékpáros infrastruktúra-fejlesztést kiemelten kezeli, és jelentős hangsúlyt fektet a kisrégiók kerékpáros hálózatának fejlesztésére, mely a Balatoni Bringakörút ráhordó forgalmának szerves részét képezné. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a fókuszban azon törekvésük van, miszerint a kerékpáros turizmust fejlesztő más turisztikai attrakciókkal kompatibilis termékek kidolgozását, megvalósítását kiemelten támogassák. Meghirdették „Balatoni Kerékpáros Szakmai Virtuális Műhely” kezdeményezésüket, amely szándékuk szerint a Balatoni Fejlesztési Tanács platformján jönne létre, és összefogná az információs és partnerkereső feladatokat.

WS3 V1 - 19

Megkezdődött a szálláshelyek, vendéglátók, múzeumok minősítési rendszerének kialakítása
– Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt erről.

Kísérlet a Nyugat-Balaton kerékpáros mintarégióvá alakítására” címmel Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője tartott prezentációt. Kiemelte, hogy a kerékpáros infrastruktúra csak az első lépés a turisztikai vonzerő megteremtéséhez. Ahhoz, hogy komplex termékké váljon, az együttműködések aprólékos munkájával a megfelelő tematikus útvonalak kínálatát és ehhez tartozó infrastruktúrát – pl. esőbeállók, tájékoztató táblák – kell a nagy Balatoni Bringakörből kialakítani. 2005 óta két régebbi körút megújítására és 4 új körút kialakítására kerített sort az Iroda és sikerült 18 útvonalat kitáblázni. Beszámolt arról is, hogy hat közel egységes árszínvonalú kölcsönzési pont létrejöttét támogatták a térségben és megkezdődött a szálláshelyek, vendéglátók, múzeumok minősítési rendszerének kialakítása is.

WS3 V1 - 23

Az útvonalak és turisztikai attrakciók észak-déli irányú összekötését mutatta be a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Lencsés Tamara, (Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft.) a Bakony- és balatoni térség kerékpáros kölcsönző-hálózatáról tartott előadást. Projektjükben, amelyet a Transdanube pályázati alap finanszírozása tett lehetővé, az útvonalak és turisztikai attrakciók észak-déli irányú összekötését helyezik a fókuszba.

WS3 V1 - 25

Radics Bálint, a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársa
a „Zala két keréken” projekt terveit mutatta be

A balatoni régió – Veszprém és Somogy melletti – harmadik megyéje, Zala is egy izgalmasan alakuló projekttervvel állt elő, ez a „Zala két keréken” projekt – az erről szóló terveket, elképzeléseket Radics Bálint, a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársa osztotta meg a résztvevőkkel.

WS3 V1 - 26

A Balatonkenesétől-Balatonalmádiig tervezett összefogás, a BringaErdő projekt terveit osztotta meg hallgatóságával Harangvölgyi András

A „Balaton keleti kapuja kerékpáros régió koncepció”-t Harangvölgyi András projektgazda ismertette. A Balatonkenese központú, már részben megvalósult fejlesztés a sport, a nevelés ugródeszkájáról rugaszkodott el és ennek eredményeképp létrehozott pályázati támogatásból egy Bringaparkot, valamint mellette megépült Túracentrumot. A távlati célok között szerepel a szolgáltatások bővítése, a hely rendezvényközponttá és az információs centrummá bővítése. Az együttműködésbe a keleti régió településeit kívánják bevonni, Balatonkenesétől-Balatonalmádiig.

WS3 V1 - 28

A tókerülők szokásairól Győrffy Árpád, a balatontipp.hu tulajdonosa beszélt

A Balaton-kerülők túraszervezési szokásairól Győrffy Árpád, a balatontipp.hu tulajdonosa tartott előadást, a kb. 40%-os feldolgozottságú anyag hamarosan elkészül, melynek főbb eredményeiről beszámolunk majd.

WS3 V1 - 31

Az évek alatt több ezer főre duzzadt rendezvényt, a Balatonkerülőt mutatta be
Eisenkrammer Károly, a Vuelta Sportiroda Kft. ügyvezetője

Eisenkrammer Károly (Vuelta Sportiroda Kft. ügyvezetője), aki a közelmúltban a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség elnöke is lett, a Balatonkör Bringamánia immár hagyományos, 24 órás Balatonkerülő eseményét bemutató kisfilmmel érkezett. Kapcsolódó előadásában kiemelte, hogy az évek alatt több ezer főre duzzadt rendezvény lebonyolításának egyik legfőbb nehézsége a nagyszámú résztvevő sereg átvezetése a vasúti és közúti keresztezéseken.

A programban következő Tour de Pelso előadás sajnos betegség miatt elmaradt.

WS3 V1 - 32

A „Spirit of Balaton” rendezvényn már 25 állomás van - erről beszélt Fetter György, ötletgazda

A „Spirit of Balaton” rendezvényét Fetter György, ötletgazda mutatta be. Az évente ismétlődő eseményt önkéntes felajánlásokból szervezi. A résztvevők száma évről évre jelentősen emelkedik, idén több mint 800 regisztrált résztvevője volt az eseménynek. A 24 órás, bárhonnan megkezdhető és befejezhető Balatonkerülésen való részvétel, melynek 25 pecsételő állomása van, egyszerre sportteljesítmény, egyéni és közösségi élmény – hangsúlyozta.

Az eseményt követően a résztvevők a Balaton Múzeum tárlatvezetésén vehettek részt.

Kapcsolódó cikk itt olvasható.