Pages Menu
Categories Menu
Jövő tavaszra megújul a Kerékpárút Nyilvántartó

Jövő tavaszra megújul a Kerékpárút Nyilvántartó

Print Friendly

A szakmai érdeklődők, önkormányzatok, államigazgatási szervek és a kerékpározást kedvelők számára 2015. tavaszától egy korszerű, modern design-nal ellátott, új funkciókkal bővített portál áll majd rendelkezésre. Az új Kerékpárút Nyilvántartó Rendszer (KENYI) funkciója elsősorban a kerékpáros szakmai közönség tájékoztatása, de a jelenlegi verziónál korszerűbb, áttekinthetőbb, célorientáltabb és naprakész webes felület biztosításával minden kerékpáros számára hasznos információt nyújt.

 Jelenleg a www.kenyi.hu címen néhány funkció és egy térkép fogadja a látogatót. Bár ezt sem kell fanyalogva nézni, hiszen az aktív térkép már ad némi eligazítást a lehetséges kerékpárutakról, hálózatokról, az útvonalak mentén található nevezetességekről, infrastruktúrákról, turisztikai attrakciókról. De az bizton állítható, hogy az oldal felett eljárt az idő, valamint az adatok sem naprakészek. A sport, a turisztika igényei már egy sokkal bővebb, rugalmasabb, közösségibb rendszer kívánnak.

Ennek érdekében folyik jelenleg is az új KENYI kialakítása, amely számtalan kényelmi szolgáltatása mellett naprakészen nyilvántartja majd a kerékpárutakat, egy modern térinformatikai adatbázisban tárolja azok műszaki és egyéb adatait A rendszer tartalmazni fogja az ország kerékpáros létesítményeinek közel 100%-át. A jelenlegi, körülbelül 30% feltöltöttségű adatbázist egy országos adatfelvétel adatai egészítik ki, valamint az újonnan épült kerékpárutak is bekerülnek a rendszerbe.

Az új honlapon egy-egy kerékpáros létesítményre kattintva megjelennek az alapvető adatok, például a hossz, a típus, minőség, burkolat. Ennél részletesebb adatok egy egyszerű regisztráció után szintén lekérdezhetők. A kerékpáros létesítmények mellett a kerékpározáshoz kapcsolódó POI-k is megjelennek a térképen, melyeket kategóriánként szűrni is lehet.

Újdonság, hogy a honlap alkalmas túrajavaslatok megjelenítésére, le- és feltöltésére. A túrákhoz rövid leírás, adatok, fényképek, látnivalók, linkek is kapcsolódnak. Ezen kívül lehetőség nyílik az túraútvonal exportálására (GML vagy KML formátumban), mely a későbbi navigációt segíti. Regisztráció után új túraútvonalak is feltölthetők, a meglévő túrák véleményezhetők. A cél az, hogy az ország minél több területén különböző hosszúságú és nehézségű, már bejárt és bevált túrajavaslatok álljanak rendelkezésre. Ehhez természetesen a kerékpáros túrázók aktív közreműködésére lesz szükség.

Megújításra került az útvonaltervező funkció is. A felhasználó választhatja a két pont közötti legrövidebb útvonal keresését, vagy körtúra tervezését különböző peremfeltételek megadása mellett. Két pont közti legrövidebb útvonal megkeresése esetén a felhasználónak a kezdő és végpontot kell megadnia, míg a körút tervezése funkció választása esetén felhasználó egy kiindulási pontot és több érinteni kívánt pontot adhat meg. A program ebben az esetben kiszámolja azt az útvonalat, amely a legrövidebb úton haladva érint minden felsorolt pontot, majd visszatér a kiindulási pontba. Az útvonaltervezések eredményét a térképen megjelenő útvonallal és egy adatlappal jeleníti meg a program. A megtervezett útvonalat kétféle (GML vagy KML) formátumban exportálható. Mindkét letöltéshez segédletek és útmutatók is rendelkezésre állnak majd. A program használata lehetővé teszi a felhasználók által rögzített KML formátumú nyomvonalak feltöltését is. Fontos megjegyezni, hogy az útvonaltervező csak abban az esetben ad jó eredményt, ha az adatbázis minden potenciálisan felhasználható utat (például önkormányzati-, mezőgazdasági- vagy erdészeti út) tartalmaz. Sajnos ezek – megfelelő országos nyilvántartás hiányában – nem mindenesetben állnak rendelkezésre.

A kerékpárutak karbantartását segíti, hogy a regisztrált felhasználók úthibákat is be tudnak jelenteni. A hibákról az adott kerékpárút kezelője értesítést kap.

A portál úgy kerül kialakításra, hogy ne csak a nagyközönség számára hordozzon fontos információkat, hanem a tervezők, önkormányzatok, érintett államigazgatási szervek és intézmények számára is hasznos szolgáltatásokat tartalmazzon: a kerékpározható infrastruktúra -  közutak, önálló kerékpárutak, közös gyalog- és kerékpárutak, kerékpársávok, kerékpáros nyomok, stb. – részletes, számszerű és minőségi adatai, jelzőtáblák, érdekes helyek, úthibák, támogatások, kezelők adatai.

A végleges portálon a legtöbb információ és funkció angol nyelven is elérhető.

Elsősorban a KENYI üzemeltetését könnyíti meg, hogy a fejlesztés során nyílt forráskódú eszközrendszer került felhasználásra. A honlap látogatottságát web statisztika segítségével figyelemmel lehet kísérni. E mellett az összes közlekedési ágat integráló Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis szabványos szolgáltatási rendszeréhez is illeszkedik a KENYI.