Pages Menu
Categories Menu
Országos kerékpáros konferencia december 2-án

Országos kerékpáros konferencia december 2-án

Print Friendly

A „Hivatásforgalmi, hálózatba illeszthető kerékpárutak fejlesztésének előkészítése” komplex projekt részeként 2014. december 2-án országos kerékpáros szakmai konferencia kerül megrendezésre a budapesti Danubius Hotel Heliában, hazai- és külföldi vendégelőadókkal.

Az esemény célja a projekt eddigi eredményeinek bemutatása a polgármesterek, önkormányzati szakértők és döntéshozók számára, továbbá a kerékpáros fejlesztések kapcsán jelentkező előnyök, hasznok és azok alkalmazási lehetőségeinek megismertetése. 

A komplex projekt keretében megvalósíthatósági tanulmányok készültek a kormányrendelethez kapcsolódó kiemelt kerékpáros útvonalak fejlesztésének előkészítésére,  emellett térinformatikai fejlesztés is megvalósul a projekt keretében, illetve több döntés-előkészítő tanulmány is készült és készül.

A délelőtti programban előadások hallhatóak majd Magyarország kerékpáros jövőképéről, az azt megalapozó és elkészült, a kerékpáros főútvonalak előzetes terveit tartalmazó megvalósíthatósági tanulmányokról, illetve hazai és külföldi előadók bevonásával olyan témákkal foglalkoznak majd, mint például az integrált városi mobilitás-fejlesztés és kerékpározás tapasztalatai Bécsben és Budapesten.

A Dán Nagykövetsége támogatásával  előadás lesz hallható a kerékpáros közlekedés gazdasági hatásairól a dán településfejlesztésben. De Komárom-Esztergom megye hálózatos kerékpáros fejlesztéseivel is megísmerkedhetnek a résztvevők. Arról, hogy mit tehetnek az önkormányzatok a kerékpárosbarát közlekedés fejlesztése érdekében, László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke tart prezentációt.

Az egész napos rendezvény délutáni programja az infrastruktúra-fejlesztés, a közbringarendszerek és a kerékpáros audit témákkal foglalkozik párhuzamos szekciókban. Izelítő a témákból:  

Infrastruktúra-fejlesztés: Komplex szemléletű kerékpárosbarát fejlesztés tapasztalatai Budapesten, kiemelt kerékpársáv használati lehetőségei, E-cargo és kerékpáros szállítmányozás és további érdekes témák
Közbringa rendszerek: A szekció a hazai közbringa rendszerek változatos célkitűzéseit, különböző üzemeltetési modelljeit és a kiegészítő intézkedéseket mutatja be. Bemutatásra kerül, hogy a közbringa rendszerek milyen módon segíthetik elő a kerékpározás népszerűsödését
Kerékpáros audit:  A Magyar Kerékpárosklub 2015-ben indítja el Magyarországon a BYPAD  kerékpáros auditálást. A workshopon közös munka keretében ismerkedhetnek meg a résztvevők a módszerrel, annak hasznával és alkalmazhatóságával.

 Az esemény megvalósításában közreműködik a Magyar Kerékpárosklub és a Dán Nagykövetség.