Pages Menu
Categories Menu
Bemutatkozott a Kerékpáros Fejlesztési Program

Bemutatkozott a Kerékpáros Fejlesztési Program

Print Friendly

 A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) megkezdte a 2014–2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban megvalósuló magyarországi kerékpáros hálózatfejlesztés előkészítését - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára 2014. január 23-án, Budapesten.

Dr. Völner Pál a 768 millió forintos projektet bemutató rendezvényen hozzátette: „A Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) keretében megvalósuló Bringázni Élmény! Kerékpáros Fejlesztési Programban még az idén megvalósíthatósági és döntés-előkészítő tanulmányok készülnek, illetve megújul az on-line Kerékpárút Nyilvántartó Rendszer, a KENYI.”

"A megvalósíthatósági tanulmányok őszre készülnek el" - Völner Pál államtitkár.

„A megvalósíthatósági tanulmányok őszre készülnek el” – Völner Pál államtitkár.

 Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kiemelt kerékpáros beruházásokat 2011 óta kormányhatározat nevesíti. Ide tartozik a Duna menti nemzetközi kerékpáros útvonal Rajkától Budapest déli agglomerációjáig tartó szakaszának komplex fejlesztése a Duna mindkét partján, a fővárost a Balatonnal összekapcsoló kerékpáros útvonal létesítése, valamint a Balatoni Bringakör korszerűsítése, kiegészítése. 

 „A három, összesen több mint 600 kilométeres útvonalhoz kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányok nyár végéig elkészülnek, a jelenlegi ütemterv szerint a tervezés és engedélyeztetés után a kivitelezés legkorábban 2015-ben kezdődhet meg uniós forrásokból” - mondta az államtitkár.

Rollup_3db
A rendezvényen Berencsi Miklós, a KKK osztályvezetője a projektet bemutatva egyebek mellett szólt arról, hogy döntés-előkészítő tanulmányok készülnek két fázisban, első lépésként március végéig összeállításra kerül a 2014–2020-as időszakra vonatkozó komplex kerékpáros program és horizontális útmutató, javaslatot tesznek a kerékpározással kapcsolatok feladatok koordinációját ellátó központi szervezetre, kidolgozzák a hosszú távon működőképes kerékpárforgalmi létesítmények üzemeltetési és fenntartási rendszerét.
 Az előadás anyaga innen tölthető le.

 A szakmai fórumot Berencsi Miklós osztályvezető indította el.

A szakmai fórum elnöke Berencsi Miklós osztályvezető volt.

 A Duna menti EuroVelo 6 kerékpáros útvonal Rajka–Budapest szakasz illetve a Balatoni Bringakör fejlesztésének előkészítését a HEGYEN-VÖLGYÖN KONZORCIUM (Speciálterv Kft. - Trenecon-COWI - Tura Terv Kft.) végzi. Az EV6 ezen szakasza 270 km hosszan, 51 település érintésével fut majd a Duna mellett, a Balatoni Bringakör pedig 210 km hosszan, 42 települést érint. Laufer Péter tervező ismertette, milyen alapkövetelményeknek kell megfelelni a tervezés folyamán. Alapvetően arra törekednek, hogy elkülönített, szilárd burkolatú és 3 kerékpáros egymás melletti közlekedésére alkalmas szélességű létesítmények legyenek. A magassági vonalvezetésben max. 6%-os emelkedő lehet, 30 km-ként élelemforrásnak, 50 km-ként szállásnak és 150 km-ként közösségi közlekedésnek kell elérhetőnek lennie. Emellett további közlekedési és turisztikai szempontokat is figyelembe vettek, és számoltak a már futó beruházásokkal is.  A kapcsolódó előadás innen tölthető le.

A Budapest–Balaton kerékpáros útvonal megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését a FŐMTERV-UTIBER Konzorcium végzi. Tervezőjük, Horváth László a fentiek mellett nagyvonalakban bemutatta az útvonalterveket. Három lehetséges nyomvonaltervet alakítottak ki Székesfehérvárig, innen újabb három lehetséges útvonal vezet a Balatonhoz. A fejlesztést bemutató előadás itt tekinthető meg.

 A Duna menti EuroVelo 6 kerékpáros útvonal fővárosi átvezetése és csatlakozás a Budapest–Balaton kerékpáros útvonal tervezését a Pro Urbe - Közlekedés - Terra - Tandem Konzorcium végzi. Dulicz László, a Pro Urbe Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a projekt terveit. Az elképzelés szerint minden szigetre kényelmesen el lehet majd jutni kerékpáron, a legtöbb új szakaszt pedig a Duna mentén szeretnék kialakítani.  Az előadás anyaga innen tölthető le.

 A KENYI szoftver fejlesztéséhez, valamint az országos adatfelvételhez kapcsolódó közbeszerzési eljárások folyamatban vannak. Bővebben ezen projektelemekről itt olvashat.